Share
1

Edirne’de Gezilecek Yerler – Edirne Hakkında Bilgiler

by Mert Ç · 12 Nisan 2025

Herkese ama herkese selamlar ben Mert. Bu yazımda sizlere Edirne’de nereler gezilir? Nerede ne yenir? nerede konaklanır ve konaklama ücreti ne kadar gibi soruların cevaplarını size anlatmaya çalışacağım.

Edirne hem doğası hemde tarihi yerleri ile bir çok yerli ve yabancı turistin ziyaret ettiği şehirdir. Edirne’ye geldiğinizde ilk dikkatinizi çeken hayatın büyük şehirlere göre daha yavaş akmasıdır. Trakya üniversitenin bulunması şehrin genç nüfusunu arttırmış ve esnafta fiyatlarını öğrencilere göre uyarlamış. Tabi turistik yerlerde fiyatların biraz daha yüksek olduğunu söyleyebiliriz.

Edirne’ye civar şehirlerden gelen olduğu gibi sınır komşusu Yunanistan ve Bulgaritan’dan da yabancı turist gelmektedir. Özellikle hafta sonları bulgar vatandaşların büyük bir yoğunluğu olmaktadır. Bunun da sebebi değerli olan paraları ile Edirne’de daha uyguna alışveriş yapabilmeleri. Bir kaç yıl öncesine kadar Türklerin ucuz diye gittiği Bulgaristan artık bizden daha pahalı. Türk lirasının çöküşünü burada görmek mümkün. Ben bu makaleyi yazarken 1 levha 22 Türk Lirası.

İstanbul’dan Edirne’ye Nasıl Gelinir?

İstanbul Edirne arası yaklaşık 255 km. Kendi aracınızla gelmek isterseniz yaklaşık 3 saat 40 dakika sürmekte. Yol güzergahı olarak Avrupa Otoyolunu tercih edebilirsiniz. Görseli aşağıya bırakıyorum

Ücretli yoldan gelmek isterseniz bu güzergahı kullanabilirsiniz. 3 saat 25 dakikada Edirne’de olabilirsiniz. Size önerim Mall Off İstanbul tarafını kesinlikle kullanmayın

Ücretsiz alternatif yolu kullanmak isterseniz bu yolu kullanabilirsiniz. Fakat bu yolun dezavantajı varış süreniz biraz artıyor. Her ne kadar 4 saat 15 dakika gösterse de emin olun bu süre 4 saat 45 dakikaları bulacaktır.

Aracınız yoksa tren yada otobüsü tercih edebilirsiniz. Trenle gelmek isterseniz halkalı tren istasyonundan binebilirsiniz.

Edirne’den trenle dönmek isterseniz saat ve fiyat bilgisini buraya bırakıyorum

Tabi trenle varış süresi çok uzun olduğu için otobüsle gelmek isteyebilirsiniz. Otobüsle gelmek isterseniz bir çok firma 30 dakika bir saat aralıklarla servis çıkarmaktadır. Sizler için hem avrupa yakasından hemde anadolu yakasından gelmek isterseniz en uygun otobüs fiyatlarını aşağıya bırakıyorum.

Avrupa Yakasından Binmek İsterseniz Fiyat Bilgisi

Anadolu Yakasından Binmek İsterseniz Fiyat Bilgisi

1- Selimiye Camii

Edirne’ye geldiğinizde ilk gezi noktası olarak Mimar Sinan’ın ustalık eserim dediği Selimiye Camisi olarak belirleyebilirsiniz. Size bu makalemde gittiğim yerlerin tarihi bilgilerini yazıyı uzatmamak adına yazmayacağım. Fakat siz isterseniz videomu izleyebilirsiniz. Özellikle videoda Selimiye camii baş müezzin Yusuf Karabıyık Çengelci hocamızdan dinleyebilirsiniz.

2- Eski Camii

Selimiye camii ziyaretinizden sonra bir sonraki gezeceğiniz yer Eski camii. Burası da Osmanlı döneminin ilk anıtsal yapılarından biridir. İçeride çok güzel hat yazıları bulunmaktadır. Aynı zamanda mimberin hemen yanında kabe taşı bulunmaktadır. Yine içeride kabe örtüsünü de görebilirsiniz.

3- Üç Şerefeli Camii

Bir sonraki gezi durağımız üç şerefeli cami. Selimiye, Eski ve üç şerefeli camiler bir birine çok yakındır. Bu yüzden gezerken çok yorucu olmaz. Bu camininde ismini aldığı minaresinden şerefeye çıkmak için 3 merdiven vardır ve aynı anda üç kişi yukarı çıkmak isteseler birbirini görmeden farklı merdivenlerden çıkabilmektedirler. O dönemin harika mühendisliği. Daha fazla bilgi youtube videomda.

4- Fatih Sultan Mehmet Müzesi

Üç şerefeli camiden çıktından sonra Fatih Sultan Mehmet Müzesini ziyaret edebilirsiniz. Müzeye giriş ücretsiz. Burada hem Edirne’yi anlatan yazılar hemde Fatih Sultan Mehmet dönemini anlatan yazılar, eserler ve bal mumundan heykeller bulunmaktadır. Burayı odalar şeklinde tasarlamışlar ve her odanın bir ismi anlattığı bir olay var. Aynı zamanda Fatih Sultan Mehmet’in kılıcı ve miğferide sergilenen eserler arasında.

5- Tarihi Evler

Edirne’de tarihi evlerin bulunduğu sokaklarda yürüyüş yapabilirsiniz. Bu sokakta yürümek sizi geçmişe götürecek. Ben böyle yerleri dolaşırken o dönemi hayal etmeden yapamıyorum. Bu evlerde kimler yaşadı nasıl yaşadı, komşuluk ilişkileri nasıldı. Bazı evler restore edilirken bazı evler neredeyse çökecek konuma gelmişler. Umarım bu evlerde bir an önce restore edilir. Bir kaç kare bırakıyorum buraya

6-Edirne Büyük Sinagogu

Tarihi evlerin arasından Türkiye’nin en büyük sinagogu olan Edirne büyük sinagogunu ziyaret edebilirsiniz. Sinagog mübadele olduktan sonra kaderine terk edilmiş. Fakat tekrardan restore edilip ziyaretçilere ve ibadet etmek isteyen yahudilere tekrar açılmış.

7- Ali Paşa Çarşısı ve Saraçlar

Edirne’nin en eski çarşılarından olan Saraçları kesinlikle gezmelisiniz. Saraçların içinde bulunan Ali Paşa Çarşısınıda gezebilirsiniz. Burası kapalı alandan oluşmaktadır. İçeride hediyelik eşyalar, baharatlar, yiyecek, giyecek bir çok şey bulabilirsiniz. Her şehrin kalabalık bir caddesi ve trafiğe kapalı bir çarşısı vardır. Edirne içinde saraçlar diyebiliriz.

8- Edirne Ciğeri

Yaptığım sıralamaya göre gezi yaparsanız yemek yeme sırası gelmiş demektir. Edirne’de kötü ciğer yeme şansınız çok düşüktür. Lezzetli ciğer için size bir kaç yer önereceğim. Bunlardan ilki ciğerci Aydın. Ciğerleri çok taze ve lezzetli. Buranın tek kötü yanı kapının önünde sıra beklemek olabilir. Merak etmeyin sıra çok uzun sürmüyor. En fazla dört beş dakika bekliyorsunuz. Fakat beklediğinize değiyor. Bir diğer önereceğim yer ciğerci Fahri bey. Burada yiyeceğiniz ciğerde çok lezzetli olacaktır. Ciğerin yanında domates, biber, soğan ve kurutulmuş kırmızı biber ikram gelmektedir. Fiyat bilgisi vermek gerekirse porsiyonu 330 TL. (fiyatlarda güncelleme olabilir)

9- 2. Bayezid Külliyesi

Edirne’de gezmeyi en sevdiğim yer burası olabilir. Çektiğim Edirne videosunu kesinlikle izleyin ne demek istediğimi anlayacaksınız. Burası Osmanlı döneminde yapılmış külliye. İçerisi gezmek için çok güzel bir yer. Buradan kısaca bahsetmek gerekirse bayezid cami ile başlayalım, gezdiğimiz camilerle kıyasladığımızda çok büyük olmayan ama kubbe yükseliği olan sade ve ihtişamlı bir cami. Beni burada etkileyen caminin akustiği oldu. Külliyenin içinde Şifahane bulunmakta. O dönemin ruh ve sinir hastalıklarını tedavi ettikleri yer. Müzikle ve su sesi ile tedaviler yapılıyormuş. Şifahane ve medreseye girmek ücretli. Müze kart geçerli değil bilginiz olsun.

10- Karaağaç

Burada nehrin kenarında restoran ve kafelerde güzel vakit geçirebilirsiniz. Uygun fiyatlı çay kahve içecek yer ararsınız belediyenin işlettiği sosyal tesisi tavsiye edebilirim size. Aynı zamanda karaağaçta Üniversitenin bahçesinde kara treni ve lozan anıtını ziyaret edebilirsiniz. Aklınızda bulunsun üniversite akşam kapandıktan sonra içeri girip ziyaret etmenize izin vermiyorlar. Biz gittiğimizde kapalıydı o yüzden fotoğraf ekleyemiyorum. Merak edenler internetten fotoğraflarına bakabilirler.

Gezimizin sonuna geldik. Dolu dolu bir gün geçirmek isterseniz size verdiğim sıralama ile müthiş bir gün geçirebilirsiniz. Aklınızda ki soruları altta bulunan yorum kısmından sorarsanız seve seve cevap vermeye çalışırım. Bir sonraki gezimizde görüşmek üzere.